timetobrain.blogg.se

En blogg med tankar, idéer och åsikter från mitt eget huvud.

Lucia - en genusfråga?

Kategori: Allmänt

Så är vi inne i Luciatider och som med det mesta de senaste åren poppar genusfrågan om killars vara eller icke vara under den berömda kronan. Det pratas om transpersoner och det pratas om att Staffan kanske skall ha plats brevid Lucia i tåget. Jag själv tycker inte att frågan är killars vara eller icke vara, jag tycker inte att Lucia är en genusfråga. Lucia, ett helgon från Sicilien var kvinna och har blivit symbol för ljuset i vintermörkret.
Det är också en av få traditioner där tjejer får chansen att stå i rampljuset.
Självklart förstår jag att detta kan vara kontroversiellt att säga men jag tänker såhär: Allt BEHÖVER inte göras "lika".
 
Tjejer och killar ÄR inte likadana, tack och lov för det!
I det moderna samhället gör vi numer allt för att inte stöta oss med varandra. Alla ska vara likadana och alla ska ha samma sak, samma plats, samma tillfällen.
När det gäller det mesta så håller jag med men när det gäller något så enkelt som en fin tradition som handlar om en flicka med ljus i håret, vad är det då för fel med att ha en flicka med ljus i håret?
Jag tror inte att detta blir ett problem förrän man gör det till ett problem.
Det är skillnad på att ha samma rättigheter och att vara exakt likadana!
 
Om någon därute vill sätta en kille som Lucia, go ahead, jag tänker inte säga att det är fel men jag har lite svårt att förstå anledningen till att plocka bort den tradition som många flickor ofta drömmer om att få vara när de så ofta blir undanskuffade av killar som oftast hörs mer och har lättare att ta för sig.
 
På skolan där jag jobbar har vi ett luciatåg med nästan 70 personer.
Ca 55 av dem är tjejer, ca 45 av dem anmälde sig till att bli Lucia och även här kom frågan upp från killarna.
Jag sade nej till dem för att jag tycker att traditionen är en fin sak.
Man måste inte göra allt totalt politiskt korrekt, ibland är det faktiskt bättre att låta bli.
Varför inte fira våra olikheter istället för att desperat försöka sudda ut dem?
Självklart vet jag att det finns transpersoner, Könsöverskridningar etc och det är självklart att man skall ta hänsyn, men det får inte bli fult att vara flicka eller pojke heller.
 
Ofta är det också så att en sak som att göra en kille till Lucia med ungdomar i tonåren mer blir till ett jippo och fjantas bort än något fint och värdigt. Självklart finns det killar som skulle kunna ta rollen på allvar men jag tror faktiskt att de flesta musiklärare skulle hålla med om att risken för stök blir klart större än chansen att det blir bra i slutändan. Av samma anledning har jag också sagt nej till tomtar och pepparkakor, troll, pokemons och annat de ville klä ut sig till. Lucia för mig är något fint och värdigt, Halloween har redan varit!

Ett bra exempel var idag när en av killarna frågade varför inte en kille skulle kunna läsa "tärnans vers". Jag svarade att självklart skulle han kunna få göra det om han ville och erbjöd honom platsen.
Han backade direkt och skrattade bort det. Frågan var alltså ställd ENDAST för att han ville påskina att det var synd om killar som inte fick stå i centrum denna gång, inte för att han faktiskt ville!
Det visade sig sen att en annan kille gärna tog på sig denna roll, vilket han också kommer få göra då han kändes väldigt seriös i sin fråga.

 
 
Vart jag vill komma med denna långa text är väl egentligen att många gånger i vårt samhälle går vi så långt för att ingen skall ta illa upp att man börjar leta efter anledningar att faktiskt TA illa upp.
Även när ingen egentligen känner sig kränkt utnyttjar man systemet att "alla är precis likadana" för sin egen vinning istället för att se det underbara med att vi är olika.
Detta gör också att de riktiga problemen mellan könen blandas ihop med saker som inte alls har samma betydelse. Istället för att prata om tjejers rätt till lika lön för lika arbete vill man sätta kjol på "herr gårman" eller ändra på IKEAs familjeparkeringsskylt för att den inte visar precis alla typer av familjesituationer,
 
Nu menar jag såklart inte att tjejer inte är lika bra, att killar är sämre eller att man inte kan göra samma saker om man vill utan mer att man faktiskt ibland kan få ha olika roller när det faktiskt inte skadar någon.
 
Se! Nu fick jag tillochmed dåligt samvete så jag var tvungen att skriva en politiskt korrekt mening för att förklara att jag minsann inte tycker någon är sämre än någon annan, gaaaaahhhhhh!!!!!!!!
 
Lucia är en gammal fin tradition som vi firat i så många år och som glatt oss så länge, varför måste vi göra detta till något politiskt? Låt flickorna få vara Lucia, vi killar har så många andra platser och tider att synas och vara i centrum. Sluta ta illa upp för saker som inte är menat att ta illa upp av, leta inte anledningar att bli kränkt.
Kränkt används så otroligt fel i dagens samhälle, låt oss istället bara glädjas av att vi har så fina traditioner som vi har.
 
Nästa vecka kommer vi ha en fin och mysig luciamorgon med en flicka som Lucia, flickor som tärnor och pojkar som stjärngossar. Killarna kommer inte ha stjärnor på pinnar, alla kommer få lysa lika mycket och ha ljus.
Då är jag väl ändå PK nog...eller?
 
/Rasmus